Milyen borokat kóstoljunk a Velencei-tónál?
2020. január 16. írta: Rcsa

Milyen borokat kóstoljunk a Velencei-tónál?

Csakúgy, mint tavaly, idén is a Nagy Fehérvári Bormustrával indultak a boros események idehaza. Én leginkább azért szeretem ezt a rendezvényt, mert itt olyan pincészetekkel is találkozhatok, melyekkel más fesztiválon nem igazán, olyan tételeket kóstolhatok, melyekhez a fővárosban nehéz lenne hozzájutni, és mert a borozgatások és beszélgetések közben nagyon jó nyári programokat találok ki magunknak egy-egy hosszú hétvégére akár. Ott van például a Velencei-tó, ahol a fürdőzést, a Velencei-hegységben tett kirándulást, vagy a tókerülő bringatúrát könnyedén ki lehet egészíteni boros programokkal, hiszen Agárdon, Pázmándon vagy Sukorón számos remek pincészetet találni.

21457443_10210425549411138_4861481016557814460_o.jpg

Fotó: Papinot Erzsébet

Agárd a Velencei-tó legrégibb és talán legismertebb üdülőhelye. Ám nemcsak nyaraláskor, hanem akkor is érdemes erre venni az irányt, ha a környéket járva finom buborékokra, jó ár-érték arányú, tradicionális pezsgőkre vágyunk. A Csóbor Pincészet 2016-os, zöldveltelini, chardonnay és rajnai rizling házasításával készült pezsgőjében biztos nem fogunk csalódni. Hihetetlenül könnyed és frissítő, illatában és ízében is elsősorban a zöldalmás jegyek dominálnak. A nyolc gramm cukortartalma még gyümölcsösebbé, kedvesebbé teszi. Két évig érlelődött finomseprőn, és még annyira új, hogy csupán a fehérvári Bormustra előtt két héttel degorzsálták. Egyelőre csak a pincészetnél, Agárdon kapható, 2 ezer forintos áron. Nemcsak ünnepek alkalmával éri meg koccintani vele. Biztos vagyok benne, hogy egy tókerülő bringatúra után is kellemes élményt nyújt majd.

img_4481.JPG

A tó másik oldalán lévő Sukorót is érdemes útba ejteni, ha már arra járunk. Ha épp ott éheznénk meg, kapóra jön a Bella Pincészet, ahol nemcsak borokat kóstolhatunk, hanem meg is ebédelhetünk akár, hiszen december óta meleg konyhával is várják a látogatókat. Pinot noir rozéjukra nagyon büszkék, én azt gondolom, hogy a nyári melegben, vízpart közelében nem is nagyon kell győzködni a turistákat, hogy miért igyanak belőle egy pohárkával. Ha borkóstoló után már nem szívesen mennénk tovább, náluk meg is szállhatunk.

Sukorótól pedig aztán tényleg egy ugrás Pázmánd, ahol most már annyi kisebb pincészet működik, hogy külön bortúrát is szervezhetünk a településre. Viszonylag újnak számít közöttük Köllő Zsolt pincészete. Zsolt tűzoltóként kezdte meg borász tanulmányait, és bár családjukban régóta készítettek bort, pincészetük hivatalosan 2018 szeptembere óta működik. A Velencei-tóra néző teraszukon ajánlott megpihenni kicsit és kóstolni néhány bort. Például Irsai Olivér borukat, mely intenzív illatával és komoly savaival gyaníthatóan a nyár egyik slágere lesz.

Aztán ott van Pázmándon Nagy Gábor pincészete is. Tavaly 2015-ös rajnai rizlingjétől ájultunk el, most pedig új, Zen névre keresztelt zenitjétől. Gábor 2009 óta borászkodik, jelenleg 9 hektáron gazdálkodik. Az ő borai is ropogós savairól híresek, de hát ez a terület adottsága. Nem véletlenül tartozik Pázmánd az Etyek-Budai borvidékhez, a terület sok mindenben (például a löszös-meszes talaj miatti magas savakban) hasonlít az etyekihez. Gábor szerint a zenittel nagyon kell vigyázniuk, hiszen a szőlőfajta képes 3-4 nap alatt összeszedni a cukrot, így nagyon nem mindegy, mikor szüretelnek. Neki sikerült a tökéletes egyensúlyt elérnie. Borait a pázmándi Bálint Boráriumban kóstolhatjuk meg.

img_4483.JPG

És még mindig Pázmánd, hiszen van még ott érdekes pincészet, például az Apró Kertek. Náluk mindig találunk valami különlegeset, és így volt ez most is a Bormustrán. Cserszegi fűszeresből készítettek narancsbort. Egyetlen ember nem volt körülöttem, aki hallott volna arról, hogy valaki ebből a fajtából készítsen narancsbort, aztán pedig egyetlen egy ember nem volt, akinek ne ízlett volna. Egészen különleges volt, és sajnos csak múltidőben említhetjük, hiszen az utolsó palackokat a Bormustrán kóstoltatták el. (Ezért is érdemes fesztiválokra járni, nem tudom elégszer hangsúlyozni.) A fiúk nem ígérték sajnos, hogy lesz újra ilyen boruk, amit viszont még lehet kóstolni tőlük, az a 2018-as, Néróból készült vörösboruk, ami szintén nem egy szokványos darab. Úgy tartják, a néró szőlőskertjük különleges termése. Sokan csemegeszőlőként fogyasztják, hiszen nagyon jóízű szőlőről van szó, a borászok is inkább rozét készítenek belőle. Az Apró Kerteknél viszont lehet kóstolni belőle készült vörösbort. A pincészetnél 100 literes új hordóban érlelték egy évig, majd derítés és szűrés nélkül palackozták. Nagyon intenzív, fűszeres bor vált belőle.

img_4485.JPG

A pázmándi borászatokról egyébként idén még biztos hallani fogunk. Készül ugyanis a "Könnyű vér"-re keresztelt pázmándi közösségi bor, melyet a tervek szerint húsvét tájékán mutatnak majd be. Annyi már most is tudható, hogy a bor kékfrankos alapú lesz, könnyed, gyümölcsös és természetesen olyan, amelyet nyáron is jól esik fogyasztani. A részleteket néhány hónap múlva megtudhatjuk, nyáron pedig már a pincészeteknél meg is kóstolhatjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr8315411346

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.