Egri Bikavér – az ünnepekre is
2019. december 07. írta: l d r

Egri Bikavér – az ünnepekre is

Bevallom, hosszú ideje fenntartásaim vannak az egri bikavérrel kapcsolatban. Nem feltétlenül az egri bikavér címke mögötti borok minőségével, sokkal inkább a bikavér, mint brand szabályozásával. (erről részletesebben egy következő bejegyzésben írok majd).

Részben talán ennek is köszönhető, hogy nem feltétlenül keresem a boltokban az egri bikavért, annak ellenére, hogy nagyszerű borászok igazán csodálatos borokkal képesek kényeztetni a borkedvelők nagy táborát. Az előzőek miatt eddig azon sem gondolkoztam, hogy méltó kísérője lehet-e az egri bikavér a karácsonyi ünnepi ételeknek.  Mindezek ellenére számomra is izgalmasnak ígérkezett az a kóstoló, melyre az Egri Borműhely Egyesület tagjai invitálták november közepén a sajtó munkatársait és nem bántam meg, hogy részt vettem ezen az egész napos programon.

img_1325-v2_optimized.jpg

A 2018-ban egyesületté alakult Egri Borműhely tagjainak határozott célja, hogy az egri bikavér brandet az őt megillető helyre emeljék. Megítélésük szerint a gyümölcsösebb, kevésbé tannin-hangsúlyos vörösborok iránti növekvő kereslet – mely nemzetközi szinten is megfigyelhető tendencia – az egri bikavér előtt is jobban megnyithatja az utat, hiszen a kékfrankos fajtára épülő házasítás tökéletesen megfelel ezeknek a szempontoknak. És mi mással lehetne még az egri bikavér megtépázott hírnevén javítani, mint hogy megmutassák, az egri bikavér méltó társa lehet az ünnepi ételeknek is. Hogy ezt megfelelően tudják prezentálni, három nagyszerű vendéglátóhely segédkezett az Egyesület 10 borászának.

A bemutató első állomása a Thummerer család érdekeltségébe tartozó Magtár Fogadó volt Noszvajon. Bucsek András mesterszakács ételei mellé az Eszterházy Károly Egyetem, a Thummerer Pince és a Petrény Winery borai kerültek bemutatásra. Habár három különböző karakterű bor került a poharakba az érlelt marhahátszín (zellerrel, gesztenyével és édesburgonyával kísérve) mindháromhoz nagyszerűen társult.

img_1314_v2_optimized.jpg

Számomra kedves meglepetés volt az Eszterházy Károly Egyetem bora. Az Egyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetére épülő pincészet jelenleg a márkaépítés szakaszában tart, hiszen 2016-ban palackoztak először általuk készített bort. A poharakba kerülő 2016-os Egri Bikavér Reserve nagyszerű indításnak mondható az Egyetem részéről. Az idén májusban palackozott bikavér alapját az előírásoknak megfelelően a kékfrankos fajta adja, de az Egyetem számára hatalmas lehetőséget rejt a kísérletezésre, hogy a kutatóintézet ültetvényein – többek között – a kékfrankos 9 klónja lelhető fel.

img_1319_v2_optimized.jpg

A desszertként felszolgált étcsokoládé-feketeribizli költeményhez leginkább a Thummerer Pince és a Petrény Winery borai illettek, hiszen mindkettőben markánsan megjelennek a sötét bogyós gyümölcsök mellett a hordós érlelésnek köszönhető csokoládés-fűszeres aroma- és ízjegyek. A Thummerer Grand Superior Bikavér kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egy nagyon tudatos koncepció eredményeként jött létre. A Nagy-Eged dűlőben lévő területen 2008-ban kifejezetten azzal a szándékkal került telepítésre a kékfrankos mellett merlot, cabernet franc, syrah és kadarka, hogy azokból a lehető legmagasabb színvonalú bor készüljön. A bemutatott tétel esetében az öt fajta egyszerre lett szüretelve és feldolgozva, majd harmadtöltésű tölgyfahordóban érlelve.

img_1333_v2_optimized.jpg

A következő állomás a Gál Tibor pincéhez tartozó Fúzió borbár volt, ahol Gál Tibor és Soltész Gergő vidám hangulatú beszélgetésen mutatták be saját boraik mellett az Egri Csillagok Zrt. és a Bolyki Pincészet kiválasztott tételeit is. Ételként a halászlének egy merész formáját álmodta meg Szeredi Tamás a Fúzió séfje: a pontyból készült halászlé alapot zellerrel dúsította, melyre a fogasfilé mellé a bajai halászlénél megszokott gyufatésztára hajazó zellerchips került. A „hardcore” halászlé rajongók számára valószínűleg mindez szentségtörésnek tűnne, de megkóstolva az ételt kijelenthető, hogy nagyszerű választás volt az itt kóstolt lágyabb irányzatot képviselő bikavérek mellé.

Soltész Gergő a borok mellett néhány mondatban bemutatta a viszonylag új egri bikavér palackot is. A tradicionális formához illeszkedő palackot a magasabb minőségi kategóriát képviselő superior és grand superior bikavérek forgalomba hozatalára bármelyik egri borász igénybe veheti. A jellegzetes formájú palackkal tovább kívánják erősíteni a minőségi bikavér brandet; ezzel a palackkal egy kevésbé avatott fogyasztó számára is megkülönböztethető lenne a boltok polcain elhelyezkedő magasabb besorolású egri bikavér.

img_1346_v2_optimized.jpg

Kóstolónk utolsó állomása a Macok Bisztró és Borbár volt, mely vendéglátóhely méltán szerepel az ország legjobb vidéki éttermei között. Macsinka János tulajdonos és séf nagyszerű fogásokkal kápráztatott el minket, melyeket a Juhász Testvérek Pincészetének, Tóth Ferenc Pincészetének és a St. Andrea Szőlőbirtoknak a borai kísértek. A szilvásváradi pisztráng, illetve a szarvas-cékla-vargánya költemény fogyasztása közben nagy élmény volt hallani Juhász Ádám, Tóth Katalin és ifj. Lőrincz György történeteit a borok és borászatok hátteréről.

img_1356_v2_optimized.jpg

Tóth Katalin például arról beszélt, hogy mennyire kedveli a Sík-hegyet, és mennyire tudatosan készülnek arra, hogy erről a területről igazán nagy bort készítsenek.  Minden bikavérükben található kadarka és pinot noir, mely szőlőfajták nagy mértékben hozzájárulnak az általuk preferált stílushoz. A bemutatott 2017-es évjáratú Egri Bikavér Superiorban (mely a pincészet első „Eger palackos” bora) a 40 százalék kékfrankos mellett 20 százalékban található pinot noir, melyeket a már említett kadarkán kívül a bordeaux-i trió (cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot) egészít ki.

Juhász Ádám hangsúlyozta, hogy a tömegtermelés mellett szeretnének a minőségi kategóriában is maradandót alkotni. Elmondta, hogy az idei évben is 1,8 millió palack rozét értékesítettek, és ez a vonal biztosíthatja a stabil anyagi hátteret ahhoz a fejlődéshez, melynek középpontjában a magasabb minőségi kategóriában is helytálló borok készítése áll. Ez utóbbi irányzatot képviseli például a szarvashoz kínált 2017-es évjáratú Prémium Selection is, mely a tartályos erjesztést követően 18 hónapig érlelődött különböző méretű tölgyfahordókban.

Ifjabb Lőrincz György hatalmas alázattal beszélt borról, borkészítésről, családról és jövőről. Ez az alázat megfigyelhető a pincészet borainál is, mint például a kóstolóban bemutatott 2016-os évjáratú Merengő Egri Bikavér Superiornál. Ennek alapját a Ferenc-hegy-dűlőről származó kékfrankos adja, melyhez cabernet franc, merlot, pinot noir és syrah társul. Érett fekete bogyós gyümölcsök (feketecseresznye, szeder, áfonya, feketeribizli) mellett visszafogott hordós jegyek (csoki, szerecsendió) illatban és ízben, csipet bors a korty végén, hangsúlyos, de szépen integrált tanninokkal, határozott savakkal.

Összességében elmondható, hogy a bemutatott borok eltérő stílusuk ellenére is nagyszerűen illettek a séfek által megálmodott ételekhez. Én maximálisan meg lettem győzve arról, hogy az egri bikavér is jó választás lehet a karácsonyi fogások mellé. Különösen a Superior vagy a Grand Superior besorolású tételek emelhetik az ünnepek fényét.

A bemutató során kóstolt borok az alábbiak voltak:

  • Eszterházy Károly Egyetem – Egri Bikavér Reserve 2016
  • Tummerer Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Bikavér Grand Superior 2015
  • Petrény Winery – Big Band Egri Bikavér Superior 2013
  • Egri Csillagok Zrt. – Egri Bikavér 2015
  • Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok – Egri Bikavér 2016
  • Gál Tibor Pincészet – Titi Egri Bikavér Superior 2017
  • Ostorosbor Pincészet – Soltész Egri Bikavér Superior 2016
  • Juhász Testvérek Pincészete – Egri Bikavér Prémium Selection 2017
  • Tóth Ferenc Pincészete – Egri Bikavér Superior 2017
  • St. Andrea Szőlőbirtok – Merengő Egri Bikavér Superior 2016

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr5615342194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tamas Adt Lenhardt 2019.12.07. 11:06:33

nem vagyok boros, de ezt elolvasva meginogtam. lehet, h nem kerek az életem? :) a gál tibor molinója meg zseniális! (y)