Amikor a borkedvelő sörkóstolóra ül be
2019. szeptember 24. írta: Rcsa

Amikor a borkedvelő sörkóstolóra ül be

Borosként részt venni egy sörkóstolón elég különleges élményt jelent. A minap volt lehetőségem elmenni egy sörös bemutatóra, ahol szinte kétpercenként tanultam valami újat. Itt szembesültem például azzal is életemben először, hogy létezik direkt savanyított sör, sőt, törköly alapon, spontán erjesztett sör, és hogy az sem mindegy, milyen hőmérsékleten isszuk ezt a habos italt. Eddig azt gondoltam, hogy a sör akkor jó, ha nagyon hideg. Szakmabeliek szerint viszont annyira hidegen nem ajánlott inni, mert 8 fok alatt nem jönnek ki olyan jól az aromák. Nyolc fokon is inkább csak a búzasöröket, a többit viszont legalább 10 Celsius fokon érdemes fogyasztani. Ez nagyjából azt jelenti, hogy kicsit korábban kell kivenni a hűtőből, nem pedig közvetlenül fogyasztás előtt.

sornyit.jpg

Rendkívüli sörös továbbképzésemet a HUBA – Hungarian Beer Academy tartotta, mely mögött a Brew!Studio, Budapest legismertebb sörfőzést oktató csapata, a Beerporn.hu, a magyar sörmagazin és a Borganika gasztronómiai műhely összefogása áll. Tőlük tudtam meg például, hogy az Amerikában elindult sörforradalomnak a legnagyobb lökést az adta, hogy Jimmy Carter 1978-ban legalizálta a házi sörfőzést. Az amerikai sörforradalom az egész világra, így Magyarországra is óriási hatással volt. Itthon a rendszerváltást követően sorra nyíltak a kisüzemi főzdék, ám a valódi és minőségi előrelépésre a kétezres évek végéig kellett várni: akkor jelentek meg az első magyar IPA és stout sörök. Mára a minőségi sör itthon is a magas szintű gasztronómia része lett. A magyar craft sörfőzés legjobb minőséget produkáló szereplőinek termékei világszínvonalúak és ezt már számos nemzetközi sörversenyen is bizonyították.

sortolt.jpg

Elsőként a békésszentandrási Szent András Sörfőzde Monarchista (imperial pilsner) sörét kóstoltuk. Itt azonnal megtanultam, hogy az imperial azt jelenti, hogy a sör alkoholosabb a szokásosnál, mármint ebben az esetben az átlag pilsnerinél. Itt ez 7 százalékot jelentett. Világos, enyhén fűszeres sör volt, melyet 7 hétig érleltek, utána palackoztak le. Neve pedig onnan ered, hogy alkotóelemeinek mindegyike az egykori Monarchia területéről származik. Egyébként számomra egy nagyon könnyed, jól iható sörnek tűnt, megértem, miért tették a kóstolósor elejére.

Utána következett a Hara’Punk Brewing Monkey Funky (saison) söre. Itt a saison – szezon – arra utal, hogy az ilyen söröket nyáron, például aratáskor itták az emberek. Nagyon frissítő és fűszeres, ez utóbbi nem véletlen, került bele ugyanis koriander, fekete bors és narancshéj is. Itt hangzott el az is, hogy nem mindegy, hogy a sörkészítés során melyik fűszert mikor adják hozzá. Van olyan fűszer, amivel meg kell várni a folyamat végét, van, ami mehet bele az erjesztésnél. A Monkey Funkynál a folyamat végén kerültek a fűszerek a sörbe.

A sorban következő sör az egyik kedvencemmé vált. Ez a Fehér Nyúlt Brewery Rafa nevű terméke volt, ami a felirat szerint nem más, mint "sour IPA bio citromhéjjal”. Ez egy direkt savanyított sör, melyhez tejsav baktériumot adtak. Állítólag ez a legdivatosabb irányzat mostanában, én elhiszem, nekem nagyon bejött, bár én amúgy is szeretem a savanykás ízeket. Nagyszerű szomjoltó egyébként, a 6,8 százalékos alkoholtartalmát egyáltalán nem érezni, csak a citrusosságot, de azt ezerrel.

Ezután kóstoltuk szintén a Hara’Punk sörfőzdétől a Son of a Bitch nevű sört (imperial IPA). Egy áltagos IPA alkoholtartalma 6 százalék körül van, itt ez 8,5 százalékosra sikeredett. Roppant gyümölcsös illatával engem azonnal le is vett a lábamról, meg is lepődtem, hogy ez az illat egyébként a komlónak köszönhető. Rendkívül jól iható sör, egyáltalán nem nehézkes vagy ilyesmi. A sörfőzdéknél állítólag megszokott, hogy receptjeiket nem tartják hét lakat alatt, hanem megosztják az érdeklődőkkel. Ennek a sörnek a receptje is megtalálható a neten.

img_4172.JPG

A sok könnyedebb, jól fogyasztható (legalábbis számomra) sörök után kaptunk két igen érdekeset. Ezek közül először a Monyo Brewing We Don’t Like Pepperazzis (imperial milk stout vaníliával) söre érkezett. Színe a pörkölt malátától nagyon sötét, szinte már fekete volt a pohárban. Ízében a kevesebb széndioxidnak köszönhetően sokkal krémesebb volt, viszont sokkal sűrűbbnek is tűnt egy átlagos sörnél. Vanília, rózsabors és laktóz is került bele, ám nekem a csokoládé és a kakaó jutott eszembe az illatáról, de lehet, hogy a színe miatt asszociáltam ezekre. Ezt a sört 13-15 fokon ajánlják fogyasztani, ám én biztos, hogy semmilyen hőmérsékleten nem tudnék egy egész üveggel meginni belőle, mert nekem ez aromában már sok volt.

Ezt szintén egy Monyo-termék követte, mely készítőitől a Spontan Syrah nevet kapta, és pontosan úgy készült, ahogy azt sejteni lehet: syrah szőlőhéjon spontán erjesztették és boroshordóban is érlelték. A syrah a villányi Heumann Pincészettől érkezett. Érdekessége még, hogy nem adtak hozzá sörélesztőt, az erjedés magától a szőlőtörkölytől indult be (a héjon lévő mikroorganizmusokra bízták az erjedést). Ízében nagyon fura, egyszerre sörös és boros is, amolyan sörös murci, nekem legalábbis ez jutott eszembe róla. Még a kinézete is stimmel, hiszen ez a sör szűretlen, a murci pedig ugye az erjedésben lévő, kissé zavaros újbor. Aki kíváncsi a különlegességekre, mindenképp kóstolja meg, szigorúan 8 és 10 fok közötti hőmérsékletre lehűtve.

Ami még érdekesség volt számomra a kóstolón, hogy a sörfőzők szerint a legjobb csomagolás a fémdoboz lenne, hiszen az maximálisan kizárja a fényt, ami ugye árthat a sörnek. Azonban a kisebb főzdék közül a legtöbben mégsem ebbe töltik terméküket, hanem 0,33-as barnára színezett üvegekbe. A fogyasztók állítólag így jobban elfogadják, a dobozos sört ugyanis sokan az olcsóbb italnak gondolják.

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr915163406

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.