Kortárs művészet a borospalackokon
2019. szeptember 06. írta: l d r

Kortárs művészet a borospalackokon

A BorvidékMánia blog indulása óta igyekszünk nagy hangsúlyt fektetni arra, hogy a borászon és a boron kívül az adott borvidék (vagy egy szűkebb részének) kulturális és természeti értékeit is bemutassuk. Hiszünk ugyanis abban, hogy egy borvidéket (illetve sok esetben a borászt és a bort) akkor lehet igazán megérteni, ha a szőlőfajtán, talajon és boron túllépve megismerjük annak környezetét is.

A fentiek miatt külön öröm számunkra, amikor olyan borral találkozunk, amely már a palackon is hangsúlyosan szemlélteti a borász elhivatottságát a helyi kötődésű értékek iránt.

Az Ostoros Családi Pincészet prémium – Soltész néven futó – borcsaládja legújabb tételeinek bemutatójára érkezve azonnal megakadt a tekintet a bejárattal szemben elhelyezett festményen. Az Egerhez sok szálon kötődő Munkácsy-díjas Bukta Imre képzőművész „Béla fácánnal” című alkotása nem véletlenül került a fókuszba. Ez a kép – és két másik társa – díszítik ugyanis a borcsalád három új tagjának palackjait.

soltesz_premium_borcsalad_01_foto_busak_attila.jpg

A palackok megjelenése igazán szemet gyönyörködtető, mely a festőművész mellett Ipacs Géza grafikusnak is köszönhető. Bár a címkék a palack nagy részét elfedik, esetünkben ez mégsem hat nyomasztóan, sőt! A vizuális élmény egyenesen arra ösztönöz, hogy kézbe vegyük a palackot.

A borokat Herczeg Ágnes mutatta be, felvezetve egyben a kóstolóhoz kreált és a Gundel által elkészített ételpárosításokat is. A boroknál jól megfigyelhető a pincészet azon törekvése, hogy megőrizzék a borok könnyedségét, és a gyümölcsösség megtartását helyezzék a fókuszba. Ennek megfelelően a visszafogott hordóhasználat éppen csak karakteresebbé teszi a borokat, és teret hagy a friss gyümölcsös aromáknak. Nem véletlen, hogy új tölgyfa hordót csak a 2016-os Delelő Cuvée Superior tételnél használtak (melynek névadója Bukta Imre „Delelő” című festménye), de ott is csak a cabernet sauvignon esetében, míg a zweigelt és merlot kizárólag acéltartályban érlelődött.

Számomra kifejezetten tetsző tétel volt a 2015-ös Egri Kékfrankos, melynek igen világos megjelenéséről elsőre inkább egy pinot noir ugrana be az embernek, de illatában és ízében már egyértelműen előtörnek a kékfrankosra jellemző jegyek, azon belül is leginkább a cseresznye és szilva. 

soltesz_premium_borcsalad_04_foto_busak_attila.jpg

A tulajdonos, Soltész Gergő szereti a festő munkáit, a festő pedig a pincészet borait. (fotó: Busák Attila)

A 2016-os Egri Bikavér Superior nem véletlenül nyert aranyérmet a Challenge International du Vin idei versenyén. Elegáns bor, melynek egyik különlegessége, hogy a bort alkotó négy szőlőfajta (kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon és cabernet franc) egyben kerültek szüretelésre (október 10-én) és feldolgozásra. Az érlelés 225 literes másod-, harmad- és negyedtöltésű magyar, francia és amerikai tölgyfahordókban történt 16 hónapig. Az eredmény egy nagyon komplex, izgalmas bor, melyben nagyon jól egyensúlyban vannak a hordós és gyümölcsös jegyek a savakkal és a bársonyos tanninnal.

A borokkal a Budavári Borfesztiválon már találkozhat a nagyközönség is.

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr6515043594

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.