Debrecen ízei
2019. június 18. írta: Rcsa

Debrecen ízei

Debrecenben és környékén az elmúlt időszakban annyi jó étterem és cukrászda nyílt, hogy már akár gasztrotúrát is lehetne szervezni oda. Városnézés közben, termálfürdőzés után már nem kell fél napokat azon gondolkodnunk, hol ehetünk házias ételeket, merre találunk hangulatos kávézót vagy hogy hol nassolhatunk őrületesen jó desszerteket. A múlt hétvégén negyedik alkalommal megrendezett, Debrecziner Gourmet Fesztiválon bárki meggyőződhetett róla, hogy ez valójában így van. Én mindenesetre igyekeztem végigkóstolni a város kínálatát, hogy ha legközelebb is arra járok, tudjam, hova kell beülnöm egy jó ebédre, egy laza vacsorára vagy egy különleges pörkölésű feketére.

bpp_7054.jpg

Fotó: Szindbád az utazó

Ha az ember Debrecenben van, mi mással is kezdhetné a falatozást, mint egy debrecenivel? Én, bevallom őszintén, nem vagyok egy debreceni-fan, valószínűleg azért, mert eddig nem sikerült még igazán jót találnom belőle. Az Ikon Étterem párosa azonban már ránézésre is izgalmasnak tűnt, így hát megkóstoltam. És nem bántam meg. A debreceni pikáns volt, fűszeres, ízletes, roppanós és szaftos. Olyannyira, hogy még az utolsó zsírcseppeket is igyekeztem kitunkolni a tálról. A hozzá felszolgált Heit torma és a mézes-mustáros szósz tovább fokozta az élményt. A hús az étterembe a kabai Kövér tanyáról érkezik. Ott  a debrecenit mangalica és egy kevés szürke marha húsából készítik. A tanyán nevelt mangalicák kukoricán, árpán és zöldtakarmányon nevelkednek, a szürke marhák pedig azon, amit a legelőkön esznek. Azt, hogy tökéletes debreceniről van szó, mi sem biztonyítja jobban, hogy a helyi lakosok nemcsak helyben fogyasztásra, hanem gyakran elvitelre is vásárolnak az étteremtől, annyira ízlik nekik. 

img_3729.jpg

És ha már szóba került a Heit torma, muszáj többet is írnom róla. A Heit Pincészetről eddig még csak boraik révén hallottam (Nem véletlenül, a borokhoz ugyanis jobban értek, mint a tormákhoz). Kézműves manufaktúrájuk elsősorban a régi magyar szőlőfajták népszerűsítését tűzte zászlajára, elsősorban az Érmellék fő fajtájának számító Bakatort. Most viszont tormáikkal kerülhettem közelebbi kapcsolatba, melyek Debrecen vonzáskörzetéből, Létavértesről származnak. Az Ikon debrecenijéhez kínált natúr tormájuk ecetes, karakteres, enyhén csípős ízű volt, de ami igazán lenyűgözött, az a céklás tormájuk volt. Legszívesebben ott, a pultjuknál nekiálltam volna kikanalazni az egészet az üvegből, de nem akartam mohónak tűnni, inkább vásároltam egyet későbbre. Tormáik egyáltalán nem tartalmaznak tartósítószert vagy mesterséges adalékanyagot, és felbontás után is elállnak a szavatossági idő lejártáig (persze csakis hűtőben).

img_3751.JPG

Ha mégsem az Ikon mellett döntenénk, ott a Maszek, az utcabár, mely egyébként Debrecen belvárosában, a Simonffy utcában üzemel. Házias jellegű konyhát visznek a nagyvárosokra jellemző színvonalon, hatalmas italválasztékkal, ebédmenüvel, fiatalos energiával. A fesztiválon én a csirkepaprikás raviolijukat kóstoltam, és ezzel az egyszerűnek tűnő étellel le is vettek a lábamról. Hamisítatlan csirkepaprikás ízt lehetett érezni, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, ám nokedli helyett töltött tésztával tálalták. A szószba kevertek egy kis gyöngyhagymát is, így nem hiányzott a savanyúság sem. Egyszerűen tökéletes volt, mint ahogy pohárdesszertjük is, a Rákóczi túrós. Bár ez sem a megszokott recept szerint érkezett, hiszen a baracklekvárt cseresznyére cserélték, de nekem így is bejött: sikerült egy szempillantás alatt eltűntetnem.

Ha valaki aztán debreceni kiruccanása során sem a mangalicára, sem a csirkére nem igazán vágyik, választhat a tiszai halak közül is. Debrecenben szintén működik egy Keszegsütő, amit a fővárosiak már jól ismerhetnek. Itt a hal a fő szempont, nem a körítés, nem a dekoráció. A magyaros fűszerezésű halak frissen, kovászolt kenyérrel és házias savanyúval kerülnek a tányérra. A nyári melegben talán nem is kell ennél nagyszerűbb fogás. A fesztiválon is igen nagy népszerűségnek örvendett a standjuk.

img_3733.jpg

Ebéd után jöhetnek a desszertek és az aromás feketék. Ezekből sincs hiány Debrecenben. Jó kávéra beülhetünk a Nagytemplom közelében található Volt Egyszer kávézóba, de ha nincs időnk, magunkkal is vihetjük városnéző sétánkra, mert már ez is megoldható. Nincs messze a másik fantasztikus kávézó sem, a Black Sheep Roastery, mely Debrecen első kávépörkölője. Kávézás mellett itt a pörkölést is láthatjuk, ráadásul kutyabarát helyről van szó és ez ma már egyre több embernek fontos szempont helyválasztáskor.

Ha debreceni cukrászda után érdeklődünk, a rutinosabbak azonnal rá is vágják: Mákvirág. Nem véletlenül lett ilyen népszerű és híres a hely. Minőségi alapanyagokból, adalékanyag-mentes, guszta és egészen különleges süteményeket kínálnak. Én a fesztiválon egy olyan linzert kóstoltam, amelyre karamellizált fehércsoki került gyümölcsdarabkákkal, meg egy kicsi narancsviráglikőr.

img_3745.jpg

Utána pedig – mivel desszertekből sosem elég -, megkóstoltam a Kiss-Virág Cukrászda Békesség névre keresztelt süteményét. Ez nem volt más, mint egy újragondolt Ekler-fánk. Az égetett tésztába mogyoró- és vaníliakrém került durván sok tört mogyoróval meghintve. Ízgazdag volt és laktató, természetes, hogy utána már csak egy kis pezsgőt kívántam. Szerencsémre egy igen jó pezsgő lett Debrecen város bubis itala 2019-ben: a Sauska Pincészet furmint, hárslevelű és chardonnay házasításával készült Brut pezsgője. A fesztiválon szinte mindenhol találkozhattunk vele, de mivel a város italáról van szó, a fesztiválprogramokon kívül is sok helyen megtalálható. Nekem ott, a Nagyerdő közepén, a Békás tó partján mindennél üdítőbbnek tűnt. Sokan azt gondolják, pezsgőt nem lehet inni a nyári nagymelegben. Én pedig azt gondolom, pezsgőt bármikor ihatunk, csak meg kell találni a megfelelő placcot hozzá. Ilyen lehet például egy ősfás park árnyékos padja. Mázli, hogy a Nagyerdő tele van vele.

img_3725.jpg

img_3736.JPG

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr7214898722

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.