Amitől még a ludvérc is eltátja a csudalesőjét
2019. május 30. írta: Rcsa

Amitől még a ludvérc is eltátja a csudalesőjét

Huszonöt évvel ezelőtt kerültek palackokba a Vylyan Szőlőbirtok első borai az 1994-es évjáratból. A jubileum alkalmából hét kortárs magyar írót és költőt kértek fel arra, hogy merítsenek ihletet a pincészet prémium boraiból. Az így született versek és novellák a pincészet honlapján is olvashatók, de a palackokra is került mindegyikből néhány sor. Az egyik ilyen alkotás Parti Nagy Lajos Bormeséje, melyben a címben is említett ludvércet (vagyis lidércet) rabul ejti a Vylyan Pinot Noir-ja. A mű minden egyes szavát épp oly élmény ízlelgetni, mint a bort, amihez íródott.

A Vylyan egyébként kezdettől fogva hisz a bor és a művészet összetartozásában. Emiatt hozták létre például Bogyólé újborukhoz a művészi címkepályázatot és a Művészi Hordó kiállítást. Az Ördögkatlan Fesztivál egyik alapító tagja a pincészet, és teraszuk az egyik kedvelt helyszíne a nyári rendezvénynek. Az őshonos csókaszőlőből készült borukhoz pedig Nagy Bandó András alkotta a címkét.

vylyan.jpg

A szőlőbirtokon az első ültetvényeket 1992-ben telepítették, ma már 120 hektáron gazdálkodnak. Filozófiájuk alappillére a szőlőben folytatott munkán nyugszik, úgy vélik, figyelemre méltó bort csak kiváló szőlőből lehet készíteni. Természetes, környezetbarát megoldásokat alkalmaznak a szőlőben, kézzel és géppel is szüretelnek, ám prémium és szuper prémium boraiknál már kizárólag kézzel válogatnak.

Prémium kategóriás boraik közé tartozik a Csóka is, amit - mivel igazán ritkaság -, mindenképp érdemes megkóstolni. Az őshonos csókaszőlő a kadarka előtt termett hazánkban, a filoxéra vész után azonban majdnem el is tűnt. Néhány lelkes borásznak köszönhetően több helyen telepítették újra az országban, ám még mindig kevés bor készül belőle. A Vylyan a Pécsi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézettel karöltve még 2004-ben fogott egy érdekes kísérletbe, amely során kadarkát oltottak csókaszőlővel. A kísérlet sikerült, és immár 4 ezer tőkéjükkel Magyarország legnagyobb csókaszőlő ültetvényének büszke birtokosai. A borban melegebb évjáratban főként hecsedlis, aszalt meggyes aromákat érezhetünk, ám a teltebb illatok ne tévesszenek meg senkit, a bor hihetetlenül könnyed, nagyon jól iható, abszolút gasztrobor, többféle ételhez (borjúhoz, kacsához)  is kitűnően párosítható.

Szintén a könnyedebb kategóriába, az igazi nyári vörösborok közé lehet sorolni Redy borukat. A Redy a Villányi borvidék új, „Y” generációs közösségi bisztróbora, mely könnyed, gyümölcsös, és minimum 51 százalékban portugieser szőlőfajtából készül. Az angol ready (kész) szóból ered az elnevezése, és egyaránt utal arra, hogy vörösborról van szó, valamint, hogy a fiatalabb generációt szeretnék megszólítani és megnyerni maguknak a villányi borászok. Egyre több borászat lép piacra a Redy-vel. A márkanév azonos a palackokon, a címkék hasonló dizájnnal jelennek meg. Persze mindegyik kicsit más is, ahogyan a bennük lévő házasítás aránya is. Egyébként nincs egzakt recept a borra, még pincészeteken belül sem, hiszen a házasítás akár évjáratonként is változhat. A Vylyan 2018-as Redy-je reduktív tétel, tartályban erjedt és ott is érlelődött. Hihetetlenül meggyes, gyümölcsös, frissítő, nyáresti beszélgetésekhez tökéletesen illő vörösbor. A Pécsi Borozó által megrendezett Portugieser du Monde borversenyen, ahol hat ország portugieserei versenyeztek, a Vylyan Redyje aranyérmet kapott.

img_3536.jpg

Aztán itt van a Villányi Pinot Noir, melyet a mesében a ludvérc érzékeny, rubintos dögnek nevezett, aztán mégis beleszeretett. Parti Nagy Lajos egyébként ezzel a kifejezéssel fantasztikusan leírta a pinot noirt, hiszen érzékeny, rubinszínű és ha megkérdezzük a szőlészeket és a borászokat, valószínűleg azonnal rávágják, hogy tényleg egy  dög, hiszen iszonyú nehéz a fajtával dolgozni. Jó kezekben viszont fantasztikus bor válik belőle: olyan, amelyet savai vezérelnek és nem a tanninok. Olyan bor, mely egyszerre gyümölcsös és fűszeres, avaros és gombás és amelyből egy pohár szinte sosem elég. Éppen ilyennek látta a ludvérc is: „mindön fénye sötét vót, s mindön sötétje borfény, szerespiros tükriben gyümölcsöskertek, csokoládékutacskák nyíltak, s még mennyi tárnák, ízek és kesernyék…” Az egyetlen rossz hír a borral kapcsolatban, hogy kereskedelmi forgalomban még egyelőre nem kapható. Még egy picit várni kell rá, egészen októberig. Addig azonban meg lehet tervezni egy fantasztikus kirándulást a Villányi borvidéken, amelyhez ebből a bejegyzésből lehet ötleteket meríteni, többek között például egy olyan dűlőtúrához, mely a Vylyan teraszáról indul és Villány egy másik pincészetéhez vezet. Csak hogy az út elején és a végén is lehessen finom borokat kóstolni. 

A bejegyzéshez a BorvidékMánia Facebook-oldalán most egy játék is társul. Pincelátogatással egybekötött, kétszemélyes, öt tételes borkóstoló a nyeremény, melyet a Vylyan Pincészet kisharsányi teraszán lehet elfogyasztani. A nyeremény 2019. december 31-ig felhasználható. Részletek itt

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr7914870154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.