Pinot noir kóstoló
2019. március 17. írta: Rcsa

Pinot noir kóstoló

Talán nincs még egy olyan szőlőfajta a világon, melyet több jelzővel illettek volna, melyre változatosabb neveket aggattak volna gazdái. Hívták már hisztis hercegnőnek, makrancos hölgynek, a szőlők királykisasszonyának. Nem véletlenül persze. Vékony héjú, érzékeny, sérülékeny, törékeny, a gondoskodást viszont meghálálja, és értő kezekben a legizgalmasabb bort adja. Nem felel meg neki bármilyen terület. A hűvösebb klíma fekszik neki, na meg a mészben gazdag talaj. Champagne és Burgundia az igazi hazája, sokan úgy vélik, nem is érdemes máshol foglalkozni vele. Pedig ha az ember kutat, kerülhet a poharába egyéb borvidékekről is finom pinot noir bor.

Mi legutóbb, a Borsmenta sajtókóstolóján magyar pinot-kat teszteltünk, persze nem az összes elérhetőt, hanem azokat, amelyeket a kóstolóra beküldtek a borászok. A témában Eger és Etyek már többször bizonyított, kíváncsiak voltunk, hogy egy vakkóstolón is az onnan származó borok tarolnak, vagy felérhet melléjük más is? _dro8467.jpg

A képzeletbeli dobogóra végül két etyeki és egy bakócai bor került fel, ez utóbbi ráadásul az első helyre:

  1. helyezett: Házler Pincészet Pinot Noir, 2013, szűretlen - Bakóca
  2. helyezett: Etyeki Kúria, Válogatás, 2015 – Etyeki borvidék
  3. helyezett: Anonym Pince, Életjel, 2016 – Etyeki borvidék

A helyezések között legtöbbször tizedpontszámok döntöttek, éppen ezért meg kell jegyezzem, hogy  egészen kicsivel csúszott le a dobogóról Kovács Nimród 777 pinot-ja, vagy a szintén egri Havas & Tímár Pincészet vörösbora.

Itt pedig a leírások azokról, melyek nekem leginkább tetszettek:

Házler Pincészet, Pinot Noir, 2013
Bakóca egy Baranya megyei zsákfalu, itt készít borokat Házler Enikő.  Komoly hendikeppel persze. Elsősorban azért, mert település korábban nem tartozott egyetlen borvidékhez sem, a szőlőhegyet úgy kellett kataszterbe vetetni. Hogy most éppen hol tart a dolog, bevallom őszintén, nem tudom, lehet, hogy Bakóca még most sem része a Pécsi borvidéknek, így érthető, miért beszélek hátrányról. A pinot azonban zseniális, azt ugyanis hidegen hagyja a borvidéki besorolás, minősége kizárólag a szőlőműveléstől és a borkészítéstől függ. 2013-asként már érezni rajta a kort, de a sorban volt olyan 2016-os, amely öregebbnek hatott nála. Illatában és ízében is édesfűszer, füstösség, és piros bogyós gyümölcsök dominálnak, tanninjai enyhén szárítóak, de ezt könnyedén megbocsátjuk neki, mert az összhatás a lényeg, abba pedig tökéletesen beleillik.

_dro8465.jpg

Etyeki Kúria, válogatás, 2015
Érdemes dekantálni, illata gyorsan változik. Édes fűszeresség, süteményesség, piros bogyós gyümölcsök sokasága, aztán persze jön némi csokoládé és egy kis füstösség is. Elegáns bor, nagyon jól esik inni, feltűnik a hűvösebb klíma. Ha az árát is belevettük volna az értékelésbe, valószínűleg hátrább végez, hiszen a tízezer forint elég húzósnak számít. Aki viszont mégis ezt választja fantasztikus pinot-élménnyel gazdagodik.

Anonym Pince, Életjel, 2016
Klasszikus pinot noir, annak minden íz- és illatjegyével együttesen. Illatában inkább a piros bogyós gyümölcsök, ízében pedig a fekete bogyósok dominálnak. Édes fűszerek és avarosság is inkább illatában érződik, lendületes savai pedig élénkké teszik. Alkoholtartalmát a vakkóstoló során magasabbra becsültem, pedig csak 13 %. Valahogy többnek tűnt. Ettől függetlenül elegáns, klasszikus pinot noir, jól lehet vele demonstrálni, hogy mit tud pinot-fronton a borvidék.

Kovács Nimród, 777 Pinot Noir, 2016
A kóstolt 2016-os tételek közül ez tűnt a legfiatalosabbnak, mind színében, mind illatában és ízében. Illatában viszonylag lassan nyílt meg, később sem lett intenzív, de a piros bogyós gyümölcsöket, cseresznyét, málnát, érezni lehetett rajta, valamint a karácsonyi fűszereket is. Ízében élénk, frissítően gyümölcsös, tanninjai markánsak, de nem bántóak. Karakteres bor, közepesen hosszú lecsengéssel.

Havas & Tímár Pincészet, Pinot Noir, 2016
A pincészet két gyerekkori barát álmának megvalósítása. Céljuk az volt, hogy saját erőből létrehozzanak egy akkora borászatot, amelyben minden feladatot ők tudnak elvégezni. Hiszik, hogy a minőség nagyrészt a szőlőben dől el, ezért a szőlészeti munkákra nagy hangsúlyt fektetnek. Borukhoz a szőlő két külön dűlőből, két különböző klónú pinot-tól érkezett. A rekkenő meleg őszben már-már túlérett bogyók kerültek a ládába, ez a bor alkoholtartalmán látszik is (14,5%). Ízében is érett, édeskés gyümölcsöket érezni. Meglepő pinot ez a hűvösebb klímájú Egri borvidékről. Az ember azt gondolná, inkább valahonnan délebbről való.

Haraszthy Pincészet Pinot Noir, 2016 – Etyeki borvidék
Közepesen mély, rubin színű bor. Nem túl intenzív illatában eper és kakaópor bukkan fel, egy kis füstös jelleggel. Ízében piros bogyós gyümölcsök és fűszerbors érezhető. Tanninjai kissé szárítóak. Közepesen hosszú lecsengés, kiváló egyensúly jellemzi. A kóstolók között azonban nem mindenki tetszését nyerte el teljes mértékben, én a lájkolók közé tartoztam, nekem bejött.

St. Andrea, Csakegyszóval, 2017 – Egri borvidék
Már illatában is érezni, hogy fiatal borról van szó. Csipkebogyó, málna, nagyon pici füstösség. Savai virgoncak, a szárító tanninnal együtt hihetetlenül szikárnak hat. Illata után többet várna az ember ízében, de egyáltalán nem rossz, csak illatban többet ígért. Lendületes és tiszta bor.

_dro8464.jpg

Vylyan Pincészet, Gombás, 2009 – Villány borvidék
Az igazi öregasszony, aki még mindig dáma, és muszáj vele számolni. Sötét színe és édeskés illata is déli borvidéket sejtet, még annak ellenére is, hogy az egy hűvösebb dűlőből érkezett. Nem véletlen, hogy szagolgatás után senki nem tippelt Etyekre vagy Egerre. Mindenképpen érdemes dekantálni. Illatában érett, szinte túlérett piros bogyós gyümölcsöket érezni, kis füstösséggel, rengeteg fűszerrel. Nem a klasszikus pinot-vonal, de ízeit hosszasan lehet elemezgetni. Tanninjai még most is határozottak, nagyon jól járt az, aki nem bontotta fel mondjuk öt éves korában, hanem megvárta a 2019-es évet. Bármilyen vadhússal elbír, ami mellé kínálnak egy kis erdei gyümölcsös szószt.

 

A fotókat Vető Gábor készítette.

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr8214695548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.