Mekkora különbség lehet két cabernet franc között? Na és 13 között?
2019. január 31. írta: Rcsa

Mekkora különbség lehet két cabernet franc között? Na és 13 között?

Olyan nagy azért biztos nem - vághatnánk rá azonnal, de tényleg ilyen egyszerű lenne rá a válasz? Mert gondoljunk csak bele. Ha megkérnénk néhány háziasszonyt, hogy készítsenek nekünk borsófőzeléket a jól bevált receptjük alapján, kapnánk-e két egyformát? Ugye, hogy nem. Még akkor sem, ha egyetlen veteményesből származna valamennyi borsó, vagyis egyforma alapanyagból kellene dolgozniuk. Ugyanez a helyzet a borokkal is. Hogy milyen lesz végül az adott tétel, sok mindenen múlik. A szőlő termőhelyén, a talajon, az éghajlaton, a szüret időpontján, a készítési technológián, az érlelési eljáráson és még az évjáraton is. Két egyforma cabernet franc-t találni éppen ezért szinte kizárt. De hogy valójában mekkora különbség lehet egyazon fajtából készült borok között, én is csak akkor tudtam meg, amikor egymás után tizenhármat megkóstoltam. 

_dro7193.jpg

A cabernet franc kóstoló a Borsmenta Sajtóklub keretein belül zajlott, a magazin főszerkesztőjének, Szabó Editnek a szervezésében a Kóstolom Borbárban. Én nagyon örültem a meghívásnak, egyrészt azért, mert nem sűrűn adódik lehetőségem arra, hogy ennyi féle franc-t kóstoljak egymás után, másrészt pedig mert rengeteget lehet tanulni egy ilyen kóstolóból. Nemcsak a borokon keresztül a fajtáról, hanem egymástól is. Ki mit fedez fel a borban? Mire következtet az ízekből? Ugyanaz tetszik-e neki is, mint nekem? Rengeteg kérdés merült fel az elején, a végére persze megkaptam a válaszokat. Nagyjából egyébként megegyezett a véleményünk, nüansznyi eltérések voltak csak, amik az egyéni ízlésekre vezethetők vissza. Aki például sokat eszik erős, fűszeres ételeket, kevésbé érzékeny a húzós tanninokra, és ez aztán a pontszámain is látszott. Ez azonban nem húzta szét a csapatot számottevő mértékben, az első három helyezett bornál például teljes volt az összhang közöttünk. A borokat vakon kóstoltuk, de a leleplezéssel nem vártuk meg a szeánsz végét, minden egyes kör után megnéztük, mit is kortyolgattunk valójában. Ez a fajta megoldás sokkal jobban segít az élmények elraktározásában, az ízek memorizálásában. 

_dro7202.jpg

A kis házi versenyünkön végül a dobogóra a következő borok kerülhettek fel:

Code - Kiss Gábor – Villányi borvidék
Csobáncz Cabernet Franc – Villa Tolnay Pincészet – Badacsonyi borvidék
Bakonyi Siklós – Bakonyi Péter – Villányi borvidék

A teljes sort, mind a 13 bort hosszú lenne leírni, így csak azokat mutatom be, melyek valamiért megfogtak engem.

Ipacs-Szabó István - Fehér Franc, 2017
Rögtön az elején egy különlegességgel kezdtünk, egy fehér cabernet franc-nal. A borász a saját bevallása szerint a lényeget kereste a felszín alatt, kíváncsi volt, mid ad a szőlő héjába zárt lédús hús. Illatában igen intenzíven lehetett érezni az érettebb gyümölcsöket, ám a franc-ra jellemző fűszeresség nálam kissé elmaradt, ízében is kevesebbet adott, mint vörös társai. (De hogy is adhatott volna ugyanannyit, héj nélkül?) Ha elvonatkoztatunk attól, hogy ez egy cabernet franc, akkor kellemes fehér boros élményt kapunk a ropogós savak mellé.

ipacs_feher_franc.jpg

Merfelsz Pincészet – Cabernet Franc Selection, 2017
A Szekszárdi borvidék kézműves borászatából érkező tétel már illatában sokat ígért. Érett gyümölcsös jegyeket lehetett érezni, főként hecsedlit, sok szegfűborsot és némi füstösséget. Ízében is jöttek a piros bogyós gyümölcsök, de már kevésbé intenzíven. Gazdag, integrált tannin, szép test jellemezte. Magas alkoholtartalma (15%) egyáltalán nem lógott ki, még azzal együtt is jó ivású borként tudnám jellemezni.

Bakonyi Péter – Bakonyi Siklós, 2017
Az előtte kóstolt szekszárdi tételhez képest ez sokkal hűvösebb illattal nyitott, friss, piros bogyós gyümölcsök jelentkeztek fűszerekkel és némi ibolyás illattal. Ízében is a frissesség dominált, sehol az érett, lekváros jegyek, csak az igazi szőlőlé. Itt nekem már gyanús volt, hogy Bakonyi-borról van szó. Aki kóstolt tőle, tudja, hogy boraiban a gyümölcsösség az első. A hordó is csak éppen, hogy megtámogatja, nem telepszik rá egyáltalán. A bor többször használt francia tölgyfa hordóban érlelődött 8 hónapig. Elegáns bor, melyből bármikor szívesen innék, és aztán kérnék még egy pohárral.

Villa Tolnay – Csobáncz, 2017
Fűszeres ízű franc az egyik legszebb kilátást adó vulkán lejtőjéről. A mineralitást ízében is érezni lehetett. Füstös, konyakmeggyes, karácsonyi fűszeres, az előzőhöz képest szikárabb bor volt. Szerintem fiatalon kóstoltuk, de így is nagyon jó képet mutatott. Kíváncsi lennék rá néhány év múlva is.

_dro7184.jpg

Kiss Gábor – Code, 2016
Illatában először nekem a nehézkesebb, hordós aromák jöttek, ám ahogy forgattuk a pohárban úgy mutatta meg magát egyre jobban. Volt ott minden, a piros bogyós gyümölcsöktől kezdve a fekete csokin át a dohányig. Ízében is telt, komplex, elegáns, összhangban lévő tétel, olyan, amilyet egy átlag borfogyasztó a fajtától elvár és amit egy hideg téli estéhez vagy egy tartalmasabb, húsos étel mellé remél. Még hosszú évekig a topon lesz.

Jásdi Pince – Ranolder Vörös, 2015
Ennél a Csopakról érkező franc-nál az édesség volt az első, ami feltűnt. Természetesen száraz vörösborról van szó, mégis volt egy kis édesség a kortyban. Érettebb gyümölcsök, sőt, konyakmeggyesség is jött a fűszerek mellé. Szívesen kóstolnám valamilyen szedres, étcsokis, kávés desszert mellé.  

Polgár Pincészet – Cabernet Franc, 2013
A vakkóstoló egyik legkönnyebben beazonosítható tétele volt. Azonnal lehetett érezni rajta az old-school villányi stílust. Mindenből sok volt benne: érett fekete gyümölcsökből, fűszerekből, elraktározott napfényből, tanninból, testességből, lomhaságból. Itt is, mint a Randolder Vörösnél, jött az édesség, a vaníliás hordófűszeresség mellé. Izgalmas, bár nem egy könnyen iható tétel. Egy pohár belőle egy tartalmas ebédhez vagy vacsora után bőségesen elég. Ha egymás után kóstolnánk Bakonyi Péter franc-jával, el sem hinnénk, hogy mindkét bor ugyanabból a fajta szőlőből készült és ugyanarról a borvidékről való. Talán ezen a kettőn (na meg a fehér franc-on) lehet leszűrni leginkább, hányféle arca lehet a cabernet franc-nak.

A fotókat Vető Gábor készítette

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr814598788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.