Jó befektetés vagy inkább szerelem?
2018. október 26. írta: Rcsa

Jó befektetés vagy inkább szerelem?

A borászatok kimeríthetetlen témaforrást jelentenek A borokon kívül ugyanis számos más dolog is érdekli az embereket. Vannak, akiket a technológia és a különböző műhelytitkok foglalkoztatnak, mások a háttérben lévő családi történetekre kíváncsiak, az élelmesebbeket pedig a gazdasági kérdések izgatják. Utóbbival kapcsolatban sok minden előkerülhet, legtöbben azonban mégis arra keresik a választ, hogy jó befektetés-e a szőlészkedés-borászkodás, mennyi idő alatt térül meg, és hogy érdemes-e belevágni 30, 40, vagy esetleg 50 éves korban is?

maja-petric-8287-unsplash.jpg

Photo by Maja Petric on Unsplash

Megannyi oka lehet annak, hogy valaki borászkodásra adja a fejét. Van, aki a családi hagyományok miatt lép erre az útra, más valami újat szeretne kipróbálni, és van, aki nyugdíjas éveire keres valami kreatív elfoglaltságot. Egy dolog azonban közös bennük: nem a gyors meggazdagodás lehetősége hajtja őket. Egy borászati vállalkozás ugyanis hosszú távú befektetést jelent, számolni kell vele, hogy több év is eltelik, mire a beruházás megtérül.

Tipikusan olyan üzlet ez, amit szerelemből hoz létre az ember. Legalábbis a borászok többsége így tartja. Osztja ezt a véleményt Báró Twickel György is, a szekszárdi Twickel Szőlőbirtok tulajdonosa. Szerinte számos olyan külső tényező van, mely negatívan befolyásolhatja a cég működését, és melyekre nem lehet előre felkészülni. Ilyen például a szőlőtermés hozama, a minősége, a logisztikai költségek alakulása, a piaci környezet esetleges változása, az alap-, segéd- és csomagolóanyag árainak emelkedése vagy akár egy-egy termék ki- és bekerülése adott hálózat kínálatába.

Egy borászat beindítsa nem egyszerű. Legelőször is szükség van egy bizonyos mennyiségű területre és szakszerű szőlőtelepítésre. Egy család megélhetéséhez szükséges szőlőterület nagysága sok mindentől függhet, de szekszárdi viszonylatban körülbelül 5-10 hektárnyi területen lévő szőlő az, amely adhat olyan mennyiségű (kb. 300-600 hl) bort, ami már elegendő fedezetet nyújthat egy kis családi borászat számára.

twickel.JPG

Egy hektár telepítési költsége nagyjából 6 millió forint, ráadásul az új telepítési terület három éven keresztül csak viszi a pénzt.  Először a negyedik évben lehet bevételt realizálni, ekkor lehet ugyanis a szűztermést leszüretelni és feldolgozni. Az eladásig aztán még számolni kell munkabérrel, csomagolóanyaggal, a hordók költségeivel, a szállítási, a forgalomba kerülési,  adott esetben marketing- és reklám költségekkel is. Ha ezek alapján mindent összeadunk, a befektetés megtérülési ideje még 8-10 évnél is több lehet.

A Twickel Szőlőbirtoknál 200 hektáron gazdálkodnak. Üzleti szempontból természetesen ez már egy másik kategória, mint a fent részletezett 5-10 hektáros családi vállalkozás. Ha már befektetésként tekint valaki a borra és úgy szeretne minőségi borászatot működtetni, hogy nagyobb területen, például 100 hektáron kezdi meg a szőlőtelepítést, szüksége lesz még nagyobb szőlőfeldolgozóra, tároló tartályokra, gépekre és berendezésekre is. A befektetett összeg így egy 100 hektáron gazdálkodó vállalkozás esetében akár 1-1,2 milliárd forintra is rúghat.

20181016_120904.jpg

És ha már szó volt arról, miért kezd valaki borászati vállalkozásba, nézzük meg a Twickel Szőlőbirtok indulását. A család az elmúlt 700 évben folyamatosan foglalkozott földműveléssel, mezőgazdasággal. Báró Twickel György magyar nemesi családban született édesanyja, Zichy Mária Terézia grófnő 1956-ban hazája elhagyására kényszerült. Németországban ismerkedett meg majdani férjével, Clemens Twickel báróval. A haza- és a magyarságszeretet azonban arra ösztönözte a családot, hogy a rendszerváltás után céltudatosan kutatni kezdjék a magyarországi befektetési lehetőségeket, elsősorban a régi Zichy-birtokok környékén. Választásuk a Szekszárdi borvidékre, a szőlőtermesztésre és a borkészítésre esett.

img_2699.JPG

A Borászat kezdetben Liszt Pincészet néven működött. Zichy Mária Terézia grófnő adta ezt a nevet, a család Liszt Ferenccel való barátságának tisztelete jeleként. Liszt Ferenc barátja és egyben tanítója volt gróf Zichy Gézának, aki báró Twickel György anyai ági felmenője. Gróf Zichy Géza gyermekkorától fogva szoros kötődést érzett a zene iránt, azonban 14 éves korában egy vadászbaleset következtében elveszítette jobb karját. Az ifjú gróf elkeseredettség helyett balkezes zongoraművésszé képezte magát. Tehetségére figyelt fel Liszt Ferenc, aki szárnyai alá vette és tanította a fiatal zongora virtuózt. Később több közös koncertet is adtak. Liszt Ferenc barátsága jeléül, a 456. számú zongoraművét kifejezetten bal kézre komponálta.

A grófnő halála után fia, Báró Twickel György a borászatot a tulajdonosról nevezte el: 2010-ben kiválva a Szekszárd Zrt-ből Twickel Szőlőbirtok Kft. néven vitte tovább a céget. A Liszt nevet ma már egyik borcsaládjuk viseli. Ezek a Szőlőbirtok belépő termékei, a mindennapok borai.  

A Twickel Szőlőbirtok prémium szortimentjét a Kajmád borcsalád jelenti. Fiatalos, lendületes borok tartoznak ide, és persze a névválasztás sem véletlen. A báró feleségével és négy lányával a Szekszárd közelében található Kajmád pusztai kastélyban él. A pincészet szuperprémium kategóriájú borai a Twickel Zichy borok, melyhez a szőlők a legjobb dűlőkből érkeznek, a borok pedig csak a legjobb évjáratokban készülnek, és legalább 12 hónapot pihennek tölgyfahordókban.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr5714322407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hungarian Geographic · https://www.facebook.com/hungarian.geographic 2018.10.28. 12:14:18

Érdekesen írtad le ezt a történetet. Ha már a számoknál vagyunk, hányan dolgoznak főállásban, és hányan idényjelleggel? És maga az idény jelleg mennyi időt ölel át?

Rcsa 2018.10.29. 18:02:37

@Hungarian Geographic: A Twickelnél például 23-an dolgoznak főállásban, és mintegy 100-120 főt alkalmaznak idényjelleggel a szőlőben szükséges munkafolyamatokhoz. A kisebb pincészeteknél arányosan kevesebbet persze.