Egy csöppnyi Toszkána a Dél-Balatonon
2018. augusztus 12. írta: Rcsa

Egy csöppnyi Toszkána a Dél-Balatonon

Akár az északi, akár a déli parton nyaralunk, könnyedén találhatunk olyan éttermet vagy borászatot, ahol a finom falatok és italok mellett fantasztikus panorámában is gyönyörködhetünk. A szép kilátás alapját természetesen mindenhol a tó adja. A türkiz ötven árnyalatában pompázó víztükör és a környező lankák tökéletes hátteret biztosítanak bármilyen gasztronómiai programhoz. Igen ám, de mi van akkor, ha a teraszról nem látszik a magyar tenger? Lesz-e hiányérzetünk emiatt egy balatoni borkóstoló során? Nos, Lellén, a Kishegyen lévő Konyári Pincészetnél biztosan nem. 

img_2227.JPG

Tökéletes helyszín a kikapcsolódáshoz. Távol esik mindenféle zajtól, idegesítő vagy bosszantó dologtól. Csak nyugalom van és bor. A dimbes-dombos táj és a mediterrán stílusban kialakított terasz miatt egy pillanat alatt ránk ragad az olasz életérzés, a dolce vita vagy még inkább a dolce far niente. Az idő itt nem a 60-as számrendszer szerint pörög, hanem valahogy máshogy. Egyszerűen nem lehet érzékelni. Teljesen mindegy, hogy egy, kettő, vagy három órát töltünk ott, a változást maximum csak magunkon vesszük észre. Nyugodtabbak és vidámabbak leszünk. És nem feltétlenül az elfogyasztott alkohol mennyisége miatt. 

img_2226.JPG

Kóstolni egyébként érdemes minél több fajtát. Ha nem tudnánk választani, segítenek az előre összeállított kóstoló sorok. Van "Könnyű nyári sor", "Csak fehér sor", "Lellei körkép" vagy akár az igazi nagyágyúkat tartalmazó "Prémium sor".

A legtöbb kóstolósor kezdő tétele a Fecske. Ez a fehérbor pont olyan, mintha a mostani forróság idejére találták volna ki. Hihetetlen frissítő, gyümölcsös, üde. A házasítás alapját a sauvignon blanc és a zenit adja, de került még bele egy kis semillon, olaszrizling és zöldveltelini is. Illatában azonnal érezni a sauvignonra jellemző citrusos, bodzás jegyeket, melyek ízében is szépen előjönnek. Mázli, hogy egyetlen hibája nem a palackon belül, hanem azon kívül található. Ha címke alapján kellett volna választanom, akkor ezt tuti a polcon hagyom. És akkor sose fedeztem volna fel a nyári hőguta legízletesebb ellenszerét.

img_2257.JPG

Bár igazából a pincészet merlot, kékfrankos és cabernet szőlőfajtákból készült rozéja is remek frissítő és élénkítő, így nevezhetnénk akár nyári védőitalnak is. Fröccsként valódi szomjoltó lehet, bár mi tisztán kóstoltuk és nem bántuk meg. Szerencsére nem a mostanában még mindig oly divatos tutti-fruttis, cukorkás, rózsaszín világot képviseli, hanem a jóval szerethetőbb, borszerűbb, mindenféle művi hatásoktól mentes vonalat. Nagyon jó inni, kortyolgatni, salátákhoz vagy akár csak ropogtatni valókhoz iszogatni.

A pincészet Páva nevű vörösbora általában kihagyhatatlan egy kóstoló során, de negyven fokban az sok lett volna. Ahhoz a testhez és komplexitáshoz már meg kell várni az első lehűlést. Legalábbis nekem. Van azonban két olyan fehérboruk, melyek fogyasztása bármilyen időjárási körülmények közepette javallott, noha nem lehet őket a legkönnyedebb tételek közé sorolni. Ezek a fehér Loliense és a Szárhegy. Utóbbi az egyik személyes kedvencem is. A bor olaszrizling, hárslevelű és sauvignon blanc házasítása. Zamatos, vibráló, közepes testtel, kerek savakkal, krémes textúrával.A hordós érleléstől pedig még karakteresebb az egész.

img_2259.JPG

A Loliense-t kóstoltam már korábban spenótos raviolihoz, caprese salátához és sütőtök krémleveshez is, és azt kell mondjam, mindegyikhez tökéletesen illett. A bor chardonnay, sauvignon blanc, olaszrizling és semillon házasításával készült. A hordós érlelésnek köszönhetően már az illatában is érződnek az édes fűszerek, a vanília, a kókusz. Ízében lédús gyümölcsök jönnek, kerek savakkal, hosszú, izgalmas és egyenletes lecsengéssel a végén. Mediterrán teraszon üldögélve nem is kívánhat egyebet az ember. Talán egy kis borkorcsolyát, ami érkezett is különféle sajtok, tökmagolaj és kenyér formájában. Ott és akkor a legjobb ételpárosítás volt, amit ezekhez a borokhoz csak kívánhattunk.

A balatonlellei Kishegyre a legegyszerűbb autóval feljutni, ám ha mindenki szeretne bort kóstolni, akkor a Lelle-Boglár Tekergő szolgáltatást ajánlom. Az elektromos kisbusz a partról felvisz minket a Kishegyre, ahol még a Pócz Pincészetet és a Hegyi Csárdát is meglátogathatjuk. Ha a Konyári Pincészet borkorcsolyája nem lenne elég, ezeken a helyeken ebédelni is tudunk. 

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr9614169239

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.