17 éves borászok
2015. február 25. írta: Rcsa

17 éves borászok

Alkoholos itallal még nem szolgálhatják ki őket, mert fiatalkorúak, de bort már készíthetnek. Sőt, kötelező is nekik, ha háromévnyi talpalás után szeretnék megkaparintani azt a bizonyos iskolai végzettséget igazoló papírost. És hogy kik ezek a szerencsések? A villányi borász szakképző 16-17 éves tanulói.

A hagyomány szerint a végzős nebulóknak a következő a vizsgafeladat: tanévkezdéskor be kell vinniük mintegy 100 kg szőlőt a suli borász oktatóbázisára, majd tanév végére ebből kifogástalan nedűt kell varázsolniuk. Az elkészült bort lepalackozzák, s öt üveggel a hónuk alatt jelentkeznek a vizsgabiztosoknál. Ha a családnak nincs saját szőlőföldje, semmi gond, az iskolától is vehetnek gyümölcsöt, vagy ahonnan akarnak, a tanulóknak csak azt kell eldönteniük, hogy fehérbort, vörösbort vagy rozét szeretnének készíteni. A diákok az év során a borkészítés megannyi műveletét egyedül végzik – tanári felügyelettel persze -, sőt, még a boroscímkét is ők tervezik maguknak.
Az iskola egyébként tökéletesen felszerelt: bámulatos méretű pincével, komoly kóracél tartályokkal, hordókkal, üvegballonokkal, palackmosóval, dugózóval, ahogy kell. Aki ott végez, valószínűleg nem fog tátott szájjal bámulni, segítségért könyörögni élete első munkahelyén, legyen az egy megaborászat vagy a saját családi kis présházuk.
Az iskolába amúgy nemcsak a borászfamíliák csemetéi járnak. Akad jónéhány diák, aki ott találkozik először szőlészettel-borászattal. A tanárok szerint velük van a kevesebb gond: hendikepjük miatt sokkal szorgalmasabbak, befogadóbbak, mint tapasztaltabb társaik. A végzősöknél nem is igazán jellemző a bukás. Aki a gyakorlati záróvizsgáig eljut, már nem igazán botlik meg, borászként hagyja el az iskola kapuját. Tizenhét évesen.
A gyerekek egyébként nem csak a vizsgán mérettetnek meg. Az ország borászképzői évente rendeznek versenyeket, ahol például  - a rengeteg egyéb feladat mellett - tapasztalt borbírálókat megszégyenítő módon kell felismerniük borhibákat, betegségeket, s természetesen az okot is meg kell mondaniuk, vagy hogy miként lehet ezeket kiküszöbölni. A villányiak általában nyerik a versenyeket.
Ez azt hiszem, a jövőre nézve, a borkedvelők számára több, mint megnyugtató. 
Boros ajándékcímkék

A bejegyzés trackback címe:

https://borvidekmania.blog.hu/api/trackback/id/tr6513539193

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.